REKLAMA

Sos musztardowy z rodzynkami

wyświetlono: 282 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Nietuzinkowy sos musztardowy, który łączy jednocześnie smak słony i słodki oraz charakterną nutę pikantności. Jest to kompozycja musztardy sarepskiej, rodzynków, sosu sojowego, jaj i aromatycznych przypraw korzennych. Sos idealny jako dodatek do różnego rodzaju potraw wielkanocnych i nie tylko.

opublikowany: 28.02.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże jajka ugotowane na twardo
    4 łyżki rodzynków
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego koperku
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    3 łyżeczki musztardy sarepskiej
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1/3 łyżeczki mielonego imbiru
    1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
    sól do smaku
    pieprz cayenne do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Sposób przygotowania:

  • Sos musztardowy z rodzynkami 1. Do wysokiego naczynia przełożyć jogurt, dodać sparzone i osączone rodzynki, obrany i posiekany czosnek, dołożyć musztardę, wlać sok z cytryny i sos sojowy. Składniki zmiksować za pomocą blendera. Następnie dodać obrane ze skorupek i starte na grubych oczkach tarki jarzynowej jajka, wsypać koperek, imbir i kardamon. Całość dokładnie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem cayenne. Przed podaniem sos schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE