sos musztardowy

4.5 (144 ocen)

Idealny do jajek lub na obiad do kotletów mielonych.

Składniki:

  • ok 5 łyżek masła
    ok 3 czubate łyżki mąki pszennej
    ok 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
    woda (ok 1/2 szklanki)

    przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, wegeta, zioła prowansalskie

    do sosu koperkowego: dodatkowo posiekany koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos koperkowy Sos musztardowy

Sos musztardowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos 1. Tłuszcz rozpuścić, do dobrze nagrzanego wsypać mąkę, energicznie mieszając łyżką drewniana by nie dopuścić do powstania grudek. Zarumienić, wlać wodę, ciągle mieszając. Dodać musztardę oraz przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę, wegetę, zioła prowansalskie, wymieszać.
    Powstałym sosem polać jajka lub kotlety mielone.

Porady

Jeśli chcesz zrobić sos koperkowy to wystarczy pod koniec dodać posiekany drobno koperek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować