sos musztardowy

  • wyświetlono: 2628 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Idealny do jajek lub na obiad do kotletów mielonych.

anka1988

Składniki

ok 5 łyżek masła
ok 3 czubate łyżki mąki pszennej
ok 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
woda (ok 1/2 szklanki)

przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, wegeta, zioła prowansalskie

do sosu koperkowego: dodatkowo posiekany koperek

Sposób przygotowania przepisu:

sos musztardowy

  • sos1. Tłuszcz rozpuścić, do dobrze nagrzanego wsypać mąkę, energicznie mieszając łyżką drewniana by nie dopuścić do powstania grudek. Zarumienić, wlać wodę, ciągle mieszając. Dodać musztardę oraz przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę, wegetę, zioła prowansalskie, wymieszać.
    Powstałym sosem polać jajka lub kotlety mielone.

Porady

Jeśli chcesz zrobić sos koperkowy to wystarczy pod koniec dodać posiekany drobno koperek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczylamusztardakopereksos musztardowysos koperkowysos

Komentarze

Podobne przepisy

Sos musztardowy do sałaty

Dodane przez: Kasia Pichci

Sos musztardowy do sałaty

Musztardowy sos do sałaty Uwielbiam...

Sos musztardowo- ketchupowy

Dodane przez: goshia

Sos musztardowo- ketchupowy

Po zrobieniu takiego sosu nuda...

Musztardowy sos z cukinią

Dodane przez: JustKuchcik

Musztardowy sos z cukinią

Świetnie komponuje się z mięsem...

image-18rhuwr

Dodane przez: Monika Matysiak

SOS MUSZTARDOWO - ZIOŁOWY (DO SAŁATEK)

Naprawdę nie warto kupować gotowych...

Sos musztardowo - miodowy z orzechami

Dodane przez: JustKuchcik

Sos musztardowo - miodowy z orzechami

Aromatyczny i wyrazisty w smaku...

Dodane przez: Pauuula63

Sos musztardowy

Pewnego razu byłam u cioci na obiedzie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE