sos musztardowy

4.5 (186 ocen)

  • 15 min

najlepszy do jajek

  • 15 min

Składniki:

  • 1/4 kostki masła
    1-2 łyżki mąki
    mleko
    kilka łyżek musztardy
    sól do smaku
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos pomidorowy Sos musztardowy

Sos musztardowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło zrumienić, dodać mąkę, dobrze wymieszać.
  • 2. Dodać zimne mleko i kilka łyżek musztardy - cały czas mieszać, żeby nie powstały grudki, aż do zagotowania.
  • 3. Jeżeli sos będzie za gęsty to dodawać zimne mleko i zagotować.
  • 4. Doprawić solą i cukrem do smaku.

Porady

Można dodać dużo więcej musztardy - zależy jak intensywny smak sosu chcemy uzyskać. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i ugotowanym jajkiem. Tak samo można zrobić sos pomidorowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować