Zapraszam na smaczny sos mięsny z warzywami. Sos przygotowałam z mięsa mielonego i dyni, selera, cebuli. Sos podałam z makaronem, ale możemy go podać np. z kaszą lub ryżem. Polecam.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
400 g dyni
150 g selera
1 duża cebula
200 g mięsa mielonego
3 łyżki masła
3 listki laurowe
0,5 l gorącej wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
3/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
400 g makaronu bezglutenowego
woda do gotowania makaronu
sól + olej do gotowania makaronu
Sos mięsny z dynią i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki, kroimy w kostkę. Seler obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelnię przekładamy warzywa i mięso, dodajemy masło i smażymy około 10 minut. Wlewamy gorącą wodą i dodajemy listki laurowe, gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, gotujemy razem przez kilka minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Sos podajemy z ugotowanym makaronem.
Komentarze