Sos mięsny z dynią i warzywami

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny sos mięsny z warzywami. Sos przygotowałam z mięsa mielonego i dyni, selera, cebuli. Sos podałam z makaronem, ale możemy go podać np. z kaszą lub ryżem. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g dyni
    150 g selera
    1 duża cebula
    200 g mięsa mielonego
    3 łyżki masła
    3 listki laurowe
    0,5 l gorącej wody
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    3/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    400 g makaronu bezglutenowego
    woda do gotowania makaronu
    sól + olej do gotowania makaronu
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Sos mięsny z dynią i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki, kroimy w kostkę. Seler obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelnię przekładamy warzywa i mięso, dodajemy masło i smażymy około 10 minut. Wlewamy gorącą wodą i dodajemy listki laurowe, gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, gotujemy razem przez kilka minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Sos podajemy z ugotowanym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować