Potrawka mięsna w sosie musztardowym

0 (0 ocen)

Danie to jest pożywne, a jego wykonanie jest bardzo proste. Sos musztardowy jest bardzo aromatyczny i świetnie smakuje.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego np. łopatki
    1 mała cebula
    olej
    2-3 łyżeczki musztardy
    250 g śmietany 12 %
    3 łyżki mąki wrocławskiej
    0,5 l bulionu wołowego
    maggi
    sól, pieprz
    ser żółty
    makaron świderki lub dowolny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos mięsny

Potrawka mięsna w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Mięso zmielić wraz z cebulką. W rondelku roztopić 2 łyżki oleju, dodać mięso i smażyć 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie do gotującego się mięsa wlać 0,5 l bulionu i gotować mięso do miękkości około pół godziny.
  • 2. Mąkę wymieszać ze śmietaną, musztardą i pół litrem wody. Dokładnie wymieszać. Wlać do mięsa, doprawić do smaku solą, pieprzem, magą. Przygotowany sos podawać wraz z makaronem. Posypać startym żółtym serem.

Porady

Sos można podawać także z ziemniakami, ryżem lub kluskami śląskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować