Danie to jest pożywne, a jego wykonanie jest bardzo proste. Sos musztardowy jest bardzo aromatyczny i świetnie smakuje.
Składniki:
500 g mięsa wieprzowego np. łopatki
1 mała cebula
olej
2-3 łyżeczki musztardy
250 g śmietany 12 %
3 łyżki mąki wrocławskiej
0,5 l bulionu wołowego
maggi
sól, pieprz
ser żółty
makaron świderki lub dowolny
Potrawka mięsna w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie. Mięso zmielić wraz z cebulką. W rondelku roztopić 2 łyżki oleju, dodać mięso i smażyć 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie do gotującego się mięsa wlać 0,5 l bulionu i gotować mięso do miękkości około pół godziny.
2.Mąkę wymieszać ze śmietaną, musztardą i pół litrem wody. Dokładnie wymieszać. Wlać do mięsa, doprawić do smaku solą, pieprzem, magą. Przygotowany sos podawać wraz z makaronem. Posypać startym żółtym serem.
Porady
Sos można podawać także z ziemniakami, ryżem lub kluskami śląskimi.
Komentarze