Sos grzybowy

  • wyświetlono: 1072 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam sezon na grzyby, dlatego proponuję ugotować na początek pyszny sos.

PSX_20180822_114014
  • 60min

Składniki

ok 1 kg grzybów, np. czarnych łebków
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
5 łyżek octu winnego balsamicznego
masło
100 ml śmietanki 12 % (rzadkiej)
ziele angielskie
pieprz w kulkach
liść laurowy
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Sos grzybowy

  • 1. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, umyć i obgotować w osolonej wodzie ok 20-30 minut.
    Odcedzić.
    Cebulę i czosnek pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki masła, podsmażyć cebulę, pod koniec dodać czosnek i smażyć chwilę, podlać octem balsamicznym i trzymać na ogniu, aż odparuje.
    Po tym czasie dodać jeszcze trochę masła i grzyby. Smażyć ok 10 minut, co jakiś czas mieszając.
    Po tym czasie podlać śmietaną, dodać przyprawy i dusić ok 5 minut.
    Podawać z ziemniakami, albo z makaronem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Sos grzybowy z makaronem

Dodane przez: Ola1984

Sos grzybowy z makaronem

Pyszny, kremowy, dobrze doprawiony...

sos grzybowy

Dodane przez: dusiowa

Sos grzybowy

najlepszy sos grzybów z przepisu...

sos grzybowy

Dodane przez: anka1988

Sos grzybowy

Idealny jako dodatek do drugiego...

sos grzybowy

Dodane przez: rena123

Sos grzybowy

Szybki sos z proszku z grzybów...

Sos grzybowy

Dodane przez: czarrna

Sos grzybowy

Takie dania najlepsze są w najprostszej...

Sos grzybowy

Dodane przez: JOANNA 55a

Sos grzybowy

Sos można podać do dań mięsnych,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE