Sos grzybowy

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam sezon na grzyby, dlatego proponuję ugotować na początek pyszny sos.

  • 60 min

Składniki:

  • ok 1 kg grzybów, np. czarnych łebków
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    5 łyżek octu winnego balsamicznego
    masło
    100 ml śmietanki 12 % (rzadkiej)
    ziele angielskie
    pieprz w kulkach
    liść laurowy
    świeżo mielona sól
    świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, umyć i obgotować w osolonej wodzie ok 20-30 minut.
    Odcedzić.
    Cebulę i czosnek pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki masła, podsmażyć cebulę, pod koniec dodać czosnek i smażyć chwilę, podlać octem balsamicznym i trzymać na ogniu, aż odparuje.
    Po tym czasie dodać jeszcze trochę masła i grzyby. Smażyć ok 10 minut, co jakiś czas mieszając.
    Po tym czasie podlać śmietaną, dodać przyprawy i dusić ok 5 minut.
    Podawać z ziemniakami, albo z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować