Sola w galarecie

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sola, to bardzo smaczna ryba. Mięso jest jędrne , elastyczne , soczyste.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g ryby - sola ( u mnie filety bez skóry mrożone )

    3 marchewki
    pietruszka
    kawałek selera
    sól , pieprz cytrynowy
    3 łyżki żelatyny

    u mnie dekoracja:
    łyżka ugotowanej kaszy jęczmiennej, łyżka ryżu, plasterek cytryny,
    makaron kolanko, marchewka, seler, natka, koperek
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sola w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obrać ,umyć i ugotować wywar . 1,5 litra osolonej wody - 20 min.
    Wyjąć warzywa i ugotować w wywarze rybę. Robić to delikatnie, żeby nie porozrywać ryby. Wyjąc rybę i w wywarze rozpuścić żelatynę .
    Do salaterki nalać troszkę wywaru , tak , żeby przykryte było tylko dno. Pozostawić do stężenia. Ułożyć dekorację i znowu zalać nie dużą ilością wywaru. Pozostawić do stężenia. Na koniec ułożyć rybę i całość zalać pozostałym wywarem. Pozostawić do stężenia.
    Wyłożyć na półmisek obracając dnem do góry. Wcześniej dno salaterki zanurzyć w ciepłej wodzie, wtedy galaretka sama wypadnie.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować