Surówka z młodej kapusty z koperkiem i sosem jogurtowo-majonezowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Uwielbiam młodą kapustę, więc w sezonie robię z niej mnóstwo pyszności, w tym zaprezentowaną surówkę. Jest naprawdę smaczna i doskonale komponuje się z daniami mięsnymi. Często przygotowuję ją do obiadu oraz mięsa z grilla. Zawsze wychodzi mi wielka micha, która znika w ekspresowym tempie.

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty (nie duża)
    1-2 marchewki
    1 pęczek koperku
    Sos:
    200g gęstego jogurtu naturalnego
    3 łyżki majonezu (płaskie) (*)
    około 1 łyżki soku z cytryny
    cukier/miód (opcjonalnie)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z młodej kapusty z koperkiem i sosem jogurtowo-majonezowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę należy cienko poszatkować, marchew zetrzeć tarce o dużych oczkach, a koperek drobno posiekać.
    Przygotować sos.
    Jogurt połączyć z majonezem oraz sokiem z cytryny i doprawić do smaku.
    Kapustę, marchewkę i koperek dokładnie wymieszać z sosem.
    (Opcjonalnie dodatkowo doprawić.)

Porady

(*) Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować