Snikers

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

jest przepyszny:)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:
    7 jajek
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki ciemnego, naturalnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ¾ szklanki cukru pudru

    Ciasto orzechowe:
    2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
    ¾ szklanki cukru pudru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 białek

    Krem:
    250 g miękkiego masła
    100 g cukru pudru
    2 torebki śmietan fixu (zagęstnika do śmietany)
    1 cukier waniliowy
    3 żółtka

    Dodatkowo:
    1 mleczna czekolada
    1 puszka gotowej masy krówkowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto kakaowe. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do piany cukier puder i po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy do masy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, do momentu powstania jednolitej masy. Blaszkę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 30 minut. Studzimy.
  • 2. Przygotowujemy ciasto orzechowe. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i miksujemy. 1 ½ szklanki orzechów włoskich ( ½ szklanki zostawiamy do dekoracji ciasta) mieszamy z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy z białek i cukru pudru. Mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Ciasto pieczemy w tej samej formie co piekliśmy ciasto kakaowe. Wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
  • 3. Przygotowujemy krem. Miękkie masło wkładamy do miski i mikserem ubijamy je na puszystą masę, ciągle miksując dodajemy cukier puder, śmietan fix oraz cukier waniliowy. Żółtka roztrzepujemy widelcem i delikatnie wlewamy po trochu do kremu, cały czas ubijając.
  • 4. Gotową masę krówkową wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy chwilę, wtedy masa będzie lepiej rozsmarowywać się po cieście.
  • 5. Ciasto kakaowe przecinamy na pół. Do blaszki wkładamy jedną połówkę ciasta kakaowego, na nim rozsmarowujemy ½ kremu waniliowego, przykrywamy ciastem orzechowym. Rozsmarowujemy masę krówkową, przykrywamy drugą połową ciasta kakaowego i górę smarujemy resztą kremu waniliowego. Posypujemy pozostałymi orzechami, na to ścieramy czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować