1.Przygotowujemy ciasto kakaowe. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do piany cukier puder i po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy do masy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, do momentu powstania jednolitej masy. Blaszkę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 30 minut. Studzimy.
2.Przygotowujemy ciasto orzechowe. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i miksujemy. 1 ½ szklanki orzechów włoskich ( ½ szklanki zostawiamy do dekoracji ciasta) mieszamy z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy z białek i cukru pudru. Mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Ciasto pieczemy w tej samej formie co piekliśmy ciasto kakaowe. Wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
3.Przygotowujemy krem. Miękkie masło wkładamy do miski i mikserem ubijamy je na puszystą masę, ciągle miksując dodajemy cukier puder, śmietan fix oraz cukier waniliowy. Żółtka roztrzepujemy widelcem i delikatnie wlewamy po trochu do kremu, cały czas ubijając.
4.Gotową masę krówkową wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy chwilę, wtedy masa będzie lepiej rozsmarowywać się po cieście.
5.Ciasto kakaowe przecinamy na pół. Do blaszki wkładamy jedną połówkę ciasta kakaowego, na nim rozsmarowujemy ½ kremu waniliowego, przykrywamy ciastem orzechowym. Rozsmarowujemy masę krówkową, przykrywamy drugą połową ciasta kakaowego i górę smarujemy resztą kremu waniliowego. Posypujemy pozostałymi orzechami, na to ścieramy czekoladę.
Komentarze