Jeśli zamiast cukru użyjemy miodu bądź ksylitolu to uzyskamy bardzo zdrowie i dietetyczne śniadanie. Polecam szczególnie dzieciom, muffinki są idealne na drugie śniadanie do szkoły.
Śniadaniowe babeczki owsiane z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce umieść płatki owsiane i wiórki kokosowe. W drugiej misce roztrzep jajko z jogurtem i cukrem. Połącz składniki mokre z suchymi, dodaj jagody (możesz użyć mrożonych – wówczas dodaj je bez rozmrażania), dokładnie wymieszaj i przełóż masę do foremek na muffiny. Masę podziel na 5-6 części. Foremki wysmaruj wcześniej masłem i obsyp delikatnie bułką tartą (lepiej nie używać papilotek, bo ciasto się do nich przyklei). Wierzch muffinek posyp wiórkami. Zapiekaj około 25 minut w 180 stopniach. Muffinki wystudź na kratce. Życzę smacznego!
Komentarze