Śmietanowo-serowa brzoskwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić, dodawać cukier ubijając. Następnie dodać żółtka, ubić.Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy (25x40cm). Piec 30-40 minut w 170 st.
2.Masa budyniowa: ugotować budyń na mleku dodając cukier. Zimny budyń utrzeć z masłem, dodać aromat.
3.Masa serowo-śmietanowa: śmietanę ubić z cukrem. Dodać twaróg (zmielony lub z wiaderka). Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, kiedy stężeją, połączyć z masą serową. Wymieszać z osączonymi, pokrojonymi brzoskwiniami.
4.Na ciasto biszkoptowe wyłożyć masę budyniową. Ułożyć herbatniki i rozsmarować masę serową. Posypać uprażonymi wiórkami i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Porady
*biszkopt można nasączyć
*wierzch ciasta można oprószyć startą czekoladą
Komentarze