Ciasto czekoladowo-serowa brzoskwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą pianę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Na koniec dodać mak i olej, wymieszać. Całość przelać do blaszki o wym 25/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 min.w 180 st. Wystudzić.
2.Masa serowa: jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodawać łyżkami ser i proszek budyniowy. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w niewielką kostkę. Dodać do masy serowej i wymieszać. Przelać do blaszki o tych samych wymiarach (25/30 cm). Piec ok.60 minut w 160 st. Wystudzić.
3.Krem czekoladowy: śmietankę przełożyć do garnuszka, dodać połamaną w kostki czekoladę. Całość rozpuścić podgrzewając, ale nie gotować. Następnie wstawić do lodówki, do zgęstnienia na 3-4 godz. (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie utrzeć miękkie masło na puch i dodawać łyżkami zimną masę czekoladową.
4.Przełożenie: biszkopt makowy posmarować połową czekoladowego kremu. Na to delikatnie wyłożyć sernik z brzoskwiniami i posmarować pozostałym kremem. Dowolnie udekorować. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego!
Komentarze