Śmietanowiec z masą kokosową

4.48 (203 ocen)

Pyszne i delikatne. Idealne do kawy.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 żółtka
    kostka margaryny
    MASA:
    3 duże śmietany 18%
    20 dag. wiórków kokosowych
    2 budynie waniliowe
    szklanka cukru
    4 białka
Wystaw ocenę:

4.48 (203 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietanowiec z masą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: na stolnicę wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymiesza. Włóż schłodzoną margarynę i drobniutko posiekaj nożem. Dodaj żółtka i zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną owiń folią i włóż do zamrażalki. Pozostałą część ciasta wyłóż na posmarowaną tłuszczem blachę i piecz ok. 10 minut w temp. 180 st.
  • 2. MASA: ubij białka na sztywno z dwiema łyżkami cukru. Wlej śmietany, wsyp wiórki kokosowe, cukier, proszki budyniowe i ostrożnie wymieszaj.
  • 3. Masę wyłóż na podpieczony spód. Wyjmij z zamrażarki resztę ciasta, utrzyj je na grubej tarce. posyp wierzch śmietanowca.
  • 4. Ponownie wstaw blachę do piekarnika i piecz ok. 40 minut w temp. 170 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować