Faworki

0 (0 ocen)

Karnawałowe pyszności.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    4 żółtka
    3/4 szklanki gęstej śmietany
    1 łyżka spirytusu lub octu
    szczypta soli
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek, dodajemy żółtka, śmietanę, sól, spirytus. Wyrabiamy ciasto kilka minut, możemy też oklepać je wałkiem, aby dobrze się napowietrzyło. Dzielimy ciasto na części i każdą część rozwałkowujemy bardzo cienko, tniemy na pasy, w środku robimy nacięcie i przewlekamy. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju po obu stronach na złoty kolor. Układamy na papierowym ręczniku, a jak faworki przestygną posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy