Śmietankowo-biszkoptowe kuleczki

4.5 (143 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo prosty deser z cyklu "goście w progu" ;)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 90 g suchego biszkoptu (u mnie kakaowy)
    ok. 150g śmietanki 30%
    do obtoczenia ( do wyboru):
    zmielone lub posiekane orzechy
    zmielone lub posiekane migdały
    wiórki kokosowe
    kolorowa posypka cukrowa
    kakao z cukrem pudrem
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Śmietankowo-biszkoptowe kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt mielimy w maszynce lub w blenderze, stopniowo dodajemy śmietankę i mieszamy do uzyskania gładkiej, dość gęstej masy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w dowolnej posypce.

Porady

Do przygotowania tych kulek użyłam zmielonych okrawków biszkoptu, który pozostał z innego ciasta, ale można użyć kupnych biszkoptów. Masę można lekko dosłodzić. Jeśli chcemy kuleczki przygotować wcześniej najlepiej obtoczyć je w migdałach, orzechach lub wiórkach kokosowych, posypki cukrowe mogą się częściowo rozpuścić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować