Śmietankowe jabłuszko

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 duże jajka

    3/4 szkl cukru

    3/4 szkl mąki ziemniaczanej

    2 płaskie łyżki mąki pszennej

    2 lyżeczki proszku do pieczenia

    2 łyzki oleju bezzapachowego

    szczypta soli

    Warstwa jabłkowa:

    1 litrowy słoik prażonych jabłek

    2,5 łyżki żelatyny(płaskie)

    LUB

    1,2 kg jabłek

    3 -4 łyżki cukru

    szczypta cynamonu

    2,5 łyżki żelatyny(płaskie)

    Krem budyniowy:

    500 ml mleka

    1 budyń śmietankowy na 3/4 l mleka

    3/4 szkl cukru

    300 g margaryny

    Masa śmietanowa:

    500 ml śmietany kremówki

    2 śmietany w proszku tzw. śnieżki

    2 płaskie łyżki cukru pudru

    4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody

    kilka truskawek pokrojonych w niewielką kostkę

    50 g czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Krem

Śmietankowe jabłuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dodawaćpo jednym żółtku. Wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Na koniec wlać olej. Ciasto na blaszkę (38x25), piec 25 min w 180 st C.

    Biszkopt wystudzić, przekroić na dwa placki.


    Warstwa jabłkowa:

    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wymieszać z jabłkami.

    LUB

    Jabłka obrać, wrzucić do garnka, zasypać cukrem, podlać kilkoma łyżkami wody i uprażyć do miękkości. Na koniec dodać cynamon. Ostudzić. Do chłodnej dodać rozpuszczoną żelatynę.


    Krem budyniowy:

    Z pół litra mleka odlać pół szklanki mleka i rozpuścić budyń. Resztę zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać proszek budyniowy i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z margaryną.


    Masa śmietanowa:

    Zimną śmietanę ubić ze śnieżkami, ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem. Dodać żelatynę. Truskawki pokroić w niewielką kostkę. Wymieszać ze śmietaną.


    Przełożenie ciasta:

    - jeden placek biszkopta

    - 1/4 kremu budyniowego

    - masa jabłkowa

    - 3/4 kremu budyniowego

    - drugi placek biszkopta

    - masa śmietanowa

    - starta czekolada

Porady

Przepis ten zamieściłam również na Wielkim Żarciu. Informację tę podaję na wypadek posądzenia o plagiat.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (190 ocen)

image-0wx30rm

To może cię zainteresować