Śmietankowe jabłuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dodawaćpo jednym żółtku. Wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Na koniec wlać olej. Ciasto na blaszkę (38x25), piec 25 min w 180 st C.
Biszkopt wystudzić, przekroić na dwa placki.
Warstwa jabłkowa:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wymieszać z jabłkami.
LUB
Jabłka obrać, wrzucić do garnka, zasypać cukrem, podlać kilkoma łyżkami wody i uprażyć do miękkości. Na koniec dodać cynamon. Ostudzić. Do chłodnej dodać rozpuszczoną żelatynę.
Krem budyniowy:
Z pół litra mleka odlać pół szklanki mleka i rozpuścić budyń. Resztę zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać proszek budyniowy i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z margaryną.
Masa śmietanowa:
Zimną śmietanę ubić ze śnieżkami, ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem. Dodać żelatynę. Truskawki pokroić w niewielką kostkę. Wymieszać ze śmietaną.
Przełożenie ciasta:
- jeden placek biszkopta
- 1/4 kremu budyniowego
- masa jabłkowa
- 3/4 kremu budyniowego
- drugi placek biszkopta
- masa śmietanowa
- starta czekolada
Porady
Przepis ten zamieściłam również na Wielkim Żarciu. Informację tę podaję na wypadek posądzenia o plagiat.
Komentarze