Śmietankowe jabłuszko

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pomysł na wykorzystanie zalegających białek :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - białko (duże): 9 sztuk
    - mąka pszenna: 7.5 łyżki
    - cukier: 7.5 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 szczypta

    - jabłka prażone: 2 litry
    - galaretka jabłkowo-miętowa: 2 sztuki

    - śmietana kremówka 36%: 500 mililitrów
    - galaretka cytrynowa: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietankowe jabłuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki dzielimy na 3 części, każda do jednego biszkoptu: 3 białka, 2,5 łyżki mąki, 2,5 łyżki cukru, szczypta proszku do pieczenia. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier. Kiedy będą już sztywne wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy (moja 32x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-15 minut w temp. 180 stopni. Tak samo postępujemy z 2 i 3 biszkoptem.
  • 2. Jabłka gotujemy, do gorących wsypujemy galaretki jabłkowo-miętowe i mieszamy aż się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Studzimy, gdy będzie już lekko gęstnieć dodajemy ją do ubitej na sztywno kremówki.
  • 4. Przełożenie: biszkopt - masa jabłkowa - masa śmietankowa - biszkopt - masa jabłkowa - masa śmietankowa - biszkopt - masa śmietankowa
    *biszkopty można lekko czymś nasączyć np. herbatą z cytryną
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Białka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować