Śmietankowe jabłuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki dzielimy na 3 części, każda do jednego biszkoptu: 3 białka, 2,5 łyżki mąki, 2,5 łyżki cukru, szczypta proszku do pieczenia. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier. Kiedy będą już sztywne wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy (moja 32x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-15 minut w temp. 180 stopni. Tak samo postępujemy z 2 i 3 biszkoptem.
2.Jabłka gotujemy, do gorących wsypujemy galaretki jabłkowo-miętowe i mieszamy aż się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia.
3.Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Studzimy, gdy będzie już lekko gęstnieć dodajemy ją do ubitej na sztywno kremówki.
4.Przełożenie: biszkopt - masa jabłkowa - masa śmietankowa - biszkopt - masa jabłkowa - masa śmietankowa - biszkopt - masa śmietankowa
*biszkopty można lekko czymś nasączyć np. herbatą z cytryną
Komentarze