Śmietankowa fantazja

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest dość pracochłonny, ale warto się pomęczyć. Ciasto jest rewelacyjne - nie za słodkie, nie mulące, a posmak kawowy jest bardzo subtelny. Rozkosz dla podniebienia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    Krem budyniowy:
    4 łyżki Cappuccino o smaku śmietankowym
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 l mleka
    6 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    250g margaryny

    Bita śmietana:
    750 ml śmietanki 30%
    4 łyżki cukry pudru
    10g żelatyny

    Dekoracja:
    50g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietankowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz żółtka, całość cały czas ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wlać na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Piec w nagrzanym do 180 °C piekarniku ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na pół.
  • 2. Masa:
    Zagotować 0,3 l mleka. Resztę mleka wymieszać z dwoma rodzajami mąki, cappuccino, dwoma rodzajami cukru i wlać do gotującego się mleka. Całość energicznie wymieszać i ostudzić. Zimną masę połączyć z margaryną. Masę rozsmarować na biszkopcie i wstawić do lodówki.
  • 3. Śmietana:
    Śmietanę ubić na puszystą masę, na sam koniec dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ostudzić. Gdy masa uzyska stabilną konsystencję wlać do niej tężejącą żelatynę. Wyłożyć na wierzch ciasta.
  • 4. Dekoracja:
    Czekoladę rozpuścić i robić ciapki na wierzchu śmietany. Włożyć do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować