Zupa śmietankowa

4.47 (175 ocen)

  • 40 min

Takie zupy bardzo lubimy. Aksamitne, delikatne o wyrazistym smaku.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego
    2 duże marchewki
    2 łyżki masła
    500 ml śmietany 18%
    1 duża cebula
    1 łyżeczka mielonego pieprzu
    3 goździki
    1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka mielonego kminku
    2 łyżki mąki
    200 g ulubionego makaronu
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.47 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion zagotowujemy, dodajemy pokrojoną na talarki marchewkę, gotujemy do miękkości. Osobno w osolonym wrzątku gotujemy makaron, odcedzamy. W garnku na maśle lekko rumienimy mąkę, dodajemy posiekaną cebulę, mielony kminek, goździki, pieprz i gałkę muszkatołową. Składniki zalewamy śmietaną i bulionem z marchewką, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy makaron, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować