Inspiracją do stworzenia tego ciasta była moja córeczka Gabrysia, jest to połączenie jej ulubionegoj koloru ze smakiem. Gorąco polecam na uroczystości dziecięce i nie tylko:)
1.Białka ubijamy z cukrem, żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, dodajemy powoli do białek i ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem i kakao i powoli wsypujemy do ciasta, mieszamy. Pieczemy biszkopt przez 20 minut w temp.180 stopni
2.Biszkopt przekrawamy na pół,
3.nasączamy ponczem z kawy.
4.Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
5.Między czasie, rozpuszczamy galaretki w 300 ml gorącej wody, oraz za pomocą niebieskiego barwnika zabarwiamy wiórka kokosowe.
6.Masło ucieramy z ostudzonym mlekiem,
7.następnie po woli dodajemy mleko w proszku, ucierając na pulchną masę.
8.Gotową masą smarujemy biszkopt, i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia,
9.na masę wylewamy niebieską galaretkę wstawiamy do lodówki aby stężała, między czasie pastelową galaretkę miksujemy ze śmietaną.
Na niebieską galaretkę wylewamy połowę masy śmietanowej, układamy biszkopty, zalewamy 2 częścią masy i przykładamy drugą częścią biszkoptu.
10.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 4 łyżek stołowych mleka ( ciasto lepiej się kroi )
11.Polewamy biszkopt czekoladą i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi.
Komentarze