SMERFUŚ

5 (144 ocen)

  • 2 godz.

Inspiracją do stworzenia tego ciasta była moja córeczka Gabrysia, jest to połączenie jej ulubionegoj koloru ze smakiem. Gorąco polecam na uroczystości dziecięce i nie tylko:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Wymiary blachy 25x40

    Biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku
    3 łyzki kakao
    1 łyżka octu


    Masa:
    pół szklanki mleka z kartonu
    2 szklanki mleka w proszku
    1 i 1/2 kostki masła
    2 opakowania cukru waniliowego
    3/4 szklanki cukru

    Masa śmietanowa:
    2 pastelowe galaretki niebieski
    400 ml śmietany 24%

    Dodatkowo:
    2 galaretki niebieskie
    1 paczka biszkoptów okrągłych
    wiórka kokosowe
    barwnik niebieski

    Poncz kawowy:
    1/2 szklanki naparu z kawy rozpuszczalnej
    1 cukier waniliowy

    Polewa czekoladowa:
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    4 stołowe łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Smerfuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Białka ubijamy z cukrem, żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, dodajemy powoli do białek i ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem i kakao i powoli wsypujemy do ciasta, mieszamy. Pieczemy biszkopt przez 20 minut w temp.180 stopni
  • biszkopt po przekrojeniu 2. Biszkopt przekrawamy na pół,
  • Nasączanie biszkoptu 3. nasączamy ponczem z kawy.
  • gotowane mleko z cukrem 4. Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • Przygotowanie galaretek i wiórek 5. Między czasie, rozpuszczamy galaretki w 300 ml gorącej wody, oraz za pomocą niebieskiego barwnika zabarwiamy wiórka kokosowe.
  • masa mleczna 6. Masło ucieramy z ostudzonym mlekiem,
  • Wsypywanie mleka w proszku do masy 7. następnie po woli dodajemy mleko w proszku, ucierając na pulchną masę.
  • Wykładanie masy na biszkopt 8. Gotową masą smarujemy biszkopt, i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia,
  • 9. na masę wylewamy niebieską galaretkę wstawiamy do lodówki aby stężała, między czasie pastelową galaretkę miksujemy ze śmietaną.
    Na niebieską galaretkę wylewamy połowę masy śmietanowej, układamy biszkopty, zalewamy 2 częścią masy i przykładamy drugą częścią biszkoptu.
  • Polewa czekoladowa 10. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 4 łyżek stołowych mleka ( ciasto lepiej się kroi )
  • placek w całości 11. Polewamy biszkopt czekoladą i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto smerfuś z jagodami

To może cię zainteresować