Placek Smerfuś

5 (144 ocen)

  • 6 godz.

Jest to ciasto w sam raz na letnie przyjęcia, ponieważ nie zawiera ciężkich mas.

  • 6 godz.

Składniki:

  • CIASTO 1.
    7 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
    2 łyżki wody
    2 łyżki octu
    2 łyżki oleju
    CIASTO 2.
    8 białek
    20 dkg cukru kryształu
    10 dkg suchego maku
    1 szklanka mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA:
    pół litra kwaśnej śmietany
    2 galaretki wiśniowe
    polewa czekoladowa na wierzch
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek smerfuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto 1.
    Z podanych składników upiec biszkopt. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki.
    Ciasto 2.
    Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać mąkę z proszkiem i mak. Piec 20 minut.
    Masa:
    Galaretki rozpuścić w pół litra wody. Gdy galaretki zaczną tężeć dodać do nich śmietanę, wymieszać i odstawić do lodówki na 15 minut.
  • 2. Przekładanie ciasta:
    Ciasto 1- połowa masy- ciasto 2- 2 połowa masy- ciasto 1.
    Wierzch ciasta polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować