Smalec z białej fasoli

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Strączkowa odmiana naszego polskiego smalczyku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 szkl suchej fasoli
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki zalewy od ogórków korniszonych
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
    1 płaska łyżeczka majeranku
    10 łyżek wody z gotowania fasoli
    pieprz do smaku
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Smalec z białej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej fasolę przekładamy do miski lub garnka i zalewamy zimną wodą kilka cm ponad poziom fasoli.Odstawiamy.Następnego dnia płuczemy fasolę w nowej wodzie.Fasolę przekładamy do garnka,zalewamy 1,5 l wody i gotujemy ok. 1 godziny i 30 minut.Cebulę i czosnek obieramy i kroimy drobno.Rozgrzewamy patelnię z olejem.Na rozgrzany olej przekładamy cebulę i czosnek i smażymy do zrumienienia.Ciepłą fasolę odcedzamy(zostawiamy 10 łyżek wody z gotowania fasoli),przekładamy do naczynia w którym będziemy blendować,dodajemy cubulkę,wodę z gotowania fasoli i pozostałe składniki.Wszystko blendujemy na gładką masę.Gotowy smalec przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować