Smalec

3.5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zazwyczaj to "dżem ze świni" (czytaj Smalec) robię na pełnym odlocie z przeróżnymi dodatkami. Teraz zostałem poproszony o wersję "podstawową" najlepsiejszego "dżemiku". Oto on, włala!
Polecać nie muszę, dobry jest
Arek Gie

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg słoniny
    500 g smalcu
    1 duża cebula
    5 ząbków czosnku
    1 płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

3.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Skwarki

Smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smalec 1. Słoninę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondla i powoli wytapiamy do momentu kiedy zaczną tworzyć się chrupiące skwarki.


    Wrzucamy smalec, roztapiamy.


    Siekamy cebulę, którą dodajemy do garnka, solimy. Zrumieniamy.


    Gdy tylko cebula zacznie brązowieć, wrzucamy posiekany czosnek.


    Taką miksturę przekładamy do mniejszych naczyń i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec Słonina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować