Moja babcia – Ukrainka – oprócz wielu ciast wielkanocnych piekła i ten słonecznik. Teraz na naszym świątecznym stole króluje ten sam wypiek. Ale uważam, że można go podawać również na dożynki.
Składniki:
Ciasto:
● 20 dag mąki
● 3 dag drożdży
● 2 łyżki cukru
● 2 łyżki kwaśnej śmietany
● 10 dag miękkiej margaryny
● jajko
Oraz:
● 2 dag maku
● 2 dag wiórków kokosowych
● 8 migdałów
● oliwa do smarowania ciasta
1.Drożdże ucieramy z cukrem.
Dodajemy margarynę, śmietanę,
jajko i mąkę. Wyrabiamy
ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy
do lodówki na 30 minut.
2.Ciasto dzielimy na 9 kulek,
8 rozwałkowujemy. Każdy krążek
smarujemy oliwą i po cztery
układamy jeden na drugi. Nacinamy
gwiaździście w 8 miejscach
(zdj. 2).
3.Wywijamy płatki 4 klinów
i układamy na pozostałych tak,
aby nacięcia nie zachodziły na
siebie. Wywijamy spodnie płatki
między płatkami wierzchnich
klinów (zdj. 3).
4.Ostatnią kulkę wkładamy
w środek słonecznika, posypujemy
makiem. Na wywiniętych
płatkach układamy migdały i posypujemy wiórkami. Pieczemy
20 minut w temp. 170 °C.
Komentarze