Słomka ptysiowa

0 (0 ocen)

Takie ciasteczka wszyscy dobrze znają, ale nie wszyscy wiedzą, ze ich przygotowanie jest proste.

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody
    12 dag margaryny
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    kilka kropli aromatu pomarańczowego
    dodatkowo:
    cukier do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słomka ptysiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • słomka ptysiowa 1. W garnku zagotować wodę razem z margaryną do gotującej się wody dodać szczyptę soli, następnie wsypać wymieszane i wcześniej przesiane obie mąki, zmniejszyć płomień i dokładnie mieszając trzymać na gazie, aż zrobi się szkliste ciasto. Kiedy ciasto będzie się przyjemnie świecić wyłączyć palnik i wystudzić do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku cały czas mieszając robotem ustawionym na małe obroty na koniec dodać aromat pomarańczowy.
  • słomka ptysiowa 2. Blaszki wyłożyć papierem ( wystarczą dwie takie jak są na wyposażeniu piekarnika ) Ciasto jest dość gęste wiec najlepiej użyć maszynki do robienia ciastek, ciasto przekładamy do maszynki bez nakładania końcówek i wyciskamy na blaszkę małe paseczki z ciasta po wierzchu posypujemy sporą ilością cukru.
  • słomka ptysiowa 3. Pieczemy w nagrzanym do 200st piekarniku na funkcji termoobieg około 20 minut po upieczeniu zostawić blaszki w wyłączonym piekarniku jeszcze na kilka minut w tym czasie ciasteczka dodatkowo się dosuszą przez co będą przyjemnie chrupać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować