Ptysiowa straciatella

0 (0 ocen)

Gruba warstwa delikatnej, puszystej pianki a'la ptasie mleczko, sprawia że ciasto rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    3 jajka,
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

    STRACIATELLA:
    2 duże śmietanki 30% (660ml)
    czekolada gorzka
    3 łyżki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru

    MASA PTYSIOWA:
    1 litr śmietany 30%
    2 galaretki truskawkowe
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie

Ptysiowa straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:

    Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao razem wymieszać i dodać do masy jajecznej. Piec 25 min w temp 180 stop C
  • 2. STRACIATELLA:

    Śmietankę dobrze schłodzoną ubić na sztywno, Dodać cukier puder, startą czekoladę. Wszystko wymieszać. Rozpuszczoną żelatynę w 1/3 szklanki wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia, następnie dodać do masy.
    Masę wylać na biszkopt. Wstawić ciasto do lodówki
  • 3. MASA PTYSIOWA:

    Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając cukier puder i galaretki, wymieszać.
    Masę ptysiową wylać na masę straciatella. Ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

Porady

Do masy straciatella można dodać opakowanie draży kakaowych w całości lub pokrojone na połówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować