Ptysiowa straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao razem wymieszać i dodać do masy jajecznej. Piec 25 min w temp 180 stop C
2.STRACIATELLA:
Śmietankę dobrze schłodzoną ubić na sztywno, Dodać cukier puder, startą czekoladę. Wszystko wymieszać. Rozpuszczoną żelatynę w 1/3 szklanki wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia, następnie dodać do masy.
Masę wylać na biszkopt. Wstawić ciasto do lodówki
3.MASA PTYSIOWA:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając cukier puder i galaretki, wymieszać.
Masę ptysiową wylać na masę straciatella. Ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Porady
Do masy straciatella można dodać opakowanie draży kakaowych w całości lub pokrojone na połówki.
Komentarze