Ciasto jak Lion

  • wyświetlono: 1320 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Kombinacja ciastka zwanego Lion. Czas przygotowania to ok. 30 minut, ale należy doliczyć do tego czasu jeszcze kilka godzin w lodówce przed podaniem.

1
  • 30min

Składniki

Na standardową, dużą blachę do pieczenia:

- 2 duże opakowania herbatników
- paczka krakersów słonych
- puszka masy kajmakowej
- 3 batony Lion
- 750 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru
- 200 g śmietanki kremówki 30 %
- 600 g śmietany 36 %
- 2 usztywniacze do śmietany
- czekolada do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto jak Lion

  • 1. Dno blaszki wykładamy warstwą herbatników. Następnie smarujemy je masą kajmakową i kładziemy na nią warstwę krakersów.
  • 2. Przygotowujemy masę z serka mascarpone.

    200 ml schłodzonej kremówki ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć z serkiem mascarpone i krótko zmiksować mikserem.
    Batony pokroić w kostkę i wsypać do masy. Wymieszać i wyłożyć na ciastka. Na masie ułożyć trzecią warstwę herbatników.
  • 3. Śmietanę 36 proc. ubić na sztywno z dwiema łyżkami cukru, pod koniec ubijania dodać dwa usztywniacze do śmietany.
    Masę wyłożyć na herbatniki. Całość posypać startą czekoladą.
    Wstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej na noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Przekładaniec jak 3 bit

Dodane przez: iziona

Przekładaniec jak 3 bit

Ciasto jest proste, smaczne i niezwykle...

image-1kdpjp9

Dodane przez: Anitaaa91

Pralinki jak bounty

Smakują jak rajski batonik :)

image-1dih0cb

Dodane przez: królowa

Gofry jak brownie

Jeśli lubisz ciasto brownie to...

image-1lqysbu

Dodane przez: Praskowia

Sernik lekki jak piórko

To naprawdę niesamowity przepis,...

ksiega komunijna

Dodane przez: kataszyna

Tort jak z cukierni!

Jest to przepis na masę do dekoracji...

racuchy jak pączki

Dodane przez: capri

racuchy jak pączki

Szybkie do zrobienia, jeszcze szybsze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE