Ciasto jak Lion

4.49 (180 ocen)

  • 30 min

Kombinacja ciastka zwanego Lion. Czas przygotowania to ok. 30 minut, ale należy doliczyć do tego czasu jeszcze kilka godzin w lodówce przed podaniem.

  • 30 min

Składniki:

  • Na standardową, dużą blachę do pieczenia:

    - 2 duże opakowania herbatników
    - paczka krakersów słonych
    - puszka masy kajmakowej
    - 3 batony Lion
    - 750 g serka mascarpone
    - 6 łyżek cukru
    - 200 g śmietanki kremówki 30 %
    - 600 g śmietany 36 %
    - 2 usztywniacze do śmietany
    - czekolada do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto jak lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno blaszki wykładamy warstwą herbatników. Następnie smarujemy je masą kajmakową i kładziemy na nią warstwę krakersów.
  • 2. Przygotowujemy masę z serka mascarpone.

    200 ml schłodzonej kremówki ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć z serkiem mascarpone i krótko zmiksować mikserem.
    Batony pokroić w kostkę i wsypać do masy. Wymieszać i wyłożyć na ciastka. Na masie ułożyć trzecią warstwę herbatników.
  • 3. Śmietanę 36 proc. ubić na sztywno z dwiema łyżkami cukru, pod koniec ubijania dodać dwa usztywniacze do śmietany.
    Masę wyłożyć na herbatniki. Całość posypać startą czekoladą.
    Wstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować