Słodkie parowce

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Są delikatne, idealne na ciepłą kolacje lub podwieczorek, a zimne posmarowane dżemem smakują jak drożdżówki prosto ze sklepu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1kg mąki,
    10 dag drożdży,
    3/5 szklanki cukru
    0,5 l mleka,
    cukier waniliowy,
    3 jajka,
    5 dag masła lub margaryny,
    łyżka oleju,
    2 łyżki gęstej śmietany,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodkie parowce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzewamy, masło lub margarynę roztapiamy. Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy po 2 łyżki mąki i cukru oraz ciepłe mleko, mieszamy. Odstawiamy na ok. 15- 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Jajka mieszamy widelcem z resztą cukru. Do wyrośniętych drożdży dodajemy cukier waniliowy, śmietanę, olej, jajka z cukrem oraz stopione masło. Cały czas mieszając dodajemy mąkę. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie odklejać się od miski. Odstawiamy na ok. 30- 40 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Z ciasta formujemy kulki wielkości moreli. Odstawiamy na kolejne 10 minut do podrośnięcia. W tym czasie szeroki garnek wypełniamy do połowy wodą. Nakładamy na niego ściereczkę trochę większą niż szerokość garnka i obwiązujemy bawełnianą nitką, aby ścierka nie zsuwała się. Garnek stawiamy na gazie i zagotowujemy wodę. Na ściereczce układamy po kilka kulek z ciasta i przykrywamy wysoką pokrywką lub miską. Gotujemy 10- 12 minut.

Porady

Kulki z ciasta nie powinny być zbyt duże ponieważ i tak w czasie parowania jeszcze urosną. Gotowe parowce podajemy z jogurtem, zmiksowanymi owocami lub bułka tartą zrumienioną na maśle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować