Pyszne muffiny, które smakiem i wyglądem przypominają pączki :-))
Składniki:
1/2 kg mąki
24 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży suchych
80 - 100 g cukru drobnego do wypieków
50 ml mleka
2 jajka
50 g masła, roztopionego i przestudzonego
cukier waniliowy
sok i skórka otarta z połowy cytryny
duża szczypta soli
Dodatkowo:
powidła śliwkowe do nadziania
kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
lukier: 1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody; proporcje można dowolnie zwiększać
Słodkie pączusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie krótko wyrobić.
2.Przygotować formę do muffinek i wyłożyć papilotkami. Porcje ciasta nabierać łyżką, lekko rozpłaszczyć w dłoni, do środka nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować kulki, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką, a następnie przenieść do formy na muffinki. Przykryć lnianym ręczniczkiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
3.Piec w temperaturze 185ºC przez około 13 - 15 minut, do wypieczenia i zbrązowienia. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie przenieść na kratkę.
4.Udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Porady
Przepis na te pyszne pączusie znalazłam na blogu kulinarnym: Moje wypieki
Komentarze