Słodkie mini - arbuziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy na sicie (jeśli nie jest rozdrobniony - blendujemy). Ubijamy jajka jak na biszkopt : najpierw pianę z cukrem, poźniej dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy odciśnięty szpinak i olej i dokładnie łączymy. Ciasto wylewamy na standartową blachę, wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w 180 st (w zależności od grubości ciasta - najlepiej na zasadzie do suchego patyczka). Studzimy i wykrawamy z blatu kółeczka.
2.Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałki, dodajemy cukier, ok 1/2 szkl wody i gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy sypką galaretkę i śmietankę, Dokładnie mieszamy, wylewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy do stężenia.
3.Ubijamy śmietankę z cukrem i śmietanfixem na sztywno, Dodajemy do smaku kwasku cytrynowego. Piankę szprycujemy na szpinakowe kółeczka, zostawiając niewielki odstęp od brzegu.
4.Gdy mus stężeje, wykrawamy z niego mniejsze kółka i układamy na śmietanie.
5.Roztapiamy czekoladę w miseczce w mikrofali, dodajemy słonecznik, mieszamy, wykładamy na papier do pieczenia i odstawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy arbuziki pestkami. Smacznego!
Komentarze