Słodkie babeczki mini

5 (165 ocen)

  • 60 min

Mini babeczki to nie tylko słodka przekąska, ale także doskonała ozdoba Twojego wielkanocnego koszyczka czy stołu.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ok 15 sztuk:

    15 dkg masła
    15 dkg cukru pudru
    25 dkg mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    3 żółtka, 2 białka
    3 łyżki mleka
    skórka starta z jednej cytryny
    olejek pomarańczowy

    Lukier:
    1 białko
    ok. szklanka cukru pudru

    Dekoracja:
    Kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Babki Desery Babeczki Babeczki

Słodkie babeczki mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z mlekiem, cukrem i żółtkami. Dodajemy startą skórkę z cytryny, proszek, kilka kropel olejku i mąkę. Na końcu ubijamy pianę z dwóch białek i mieszamy delikatnie razem z powstałą wcześniej masą. Nakładamy do małych silikonowych foremek do 2/3 wysokości i pieczemy w temp. 180 st ok 30 min. Jeszcze ciepłe namaczamy w przygotowanym wcześniej lukrze. (Białko utarte z cukrem pudrem) Posypujemy kolorową posypką, pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować