Słodki Książę

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

półkruche ciasto z kremem jogurtowym, masa kajmakową, przełamane powidłami śliwkowymi

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    500 gram mąki pszennej u mnie tortowa
    200 gram cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 jajka
    2 łyżki śmietany
    200 gram margaryny

    350 gram powideł śliwkowych
    1 puszka masy kajmakowej krówkowa

    Masa jogurtowa:
    Krem jogurtowy do tortów lub ciast Dr. Oetker
    150 gram jogurtu
    250 ml. mleka
    ŚmietanFix


    Polewa:
    tabliczka czekolady
    2 łyżki śmietanki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Słodki książę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części
    Formę ( 20/ 27 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i każda z części pieczemy oddzielnie w 180 st az ciasto się zarumieni.
    Ciasto możemy lekko rozwałkować na papierze a następnie palcami "rozciągnąć" po blaszce.
  • 2. Masa jogurtowa:

    krem przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pod koniec miksowania dodajemy śmietanFix i chwilę miksujemy.
  • 3. Polewa:
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę dodajemy śmietankę i energicznie mieszamy zamiast śmietanki możemy użyć masła.
  • 4. Upieczony spód przekładamy z powrotem do blachy nakładamy masę korówkową następnie powidła śliwkowe.
    Przykrywamy drugim spodem. Na wierzch przekładamy krem jogurtowy i przykrywamy ostatnim plackiem.
    Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować