Kokosowo-orzechowy książę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować płytę kokosową: Białka ze szczyptą soli ubijać na sztywno,powoli wsypując cukier i cukier waniliowy i ubijać,aż cukier się rozpuści.Do ubitych białek dodać kokos i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec 20 minut w temp.180 stopni. Przygotować wkładkę: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.Nie przerywając ubijania wsypywać cukier i ubijać ,aż się rozpuści.Do ubitych białek dodać orzechy,kokos i pokrojone w kostkę Prince Polo.Wymieszać i tak przygotowane ciasto przelać do tej samej blaszki w której piekliśmy pierwsze ciasto.Piec 25 minut w temp.180 stopni na złoty kolor. Przygotować krem kokosowy: Kokos wsypać do garnuszka i zalać wódką,wymieszać i odstawić ,aby kokos dobrze nasączył się alkoholem.Pół szklanki mleka zmiksować z budyniami i żołtkami.Pozostałe mleko zagotować z cukrem i na gotujące mieszając wlać rozrobione budynie.Ugotowany budyń odstawić do wystygnięcia.Czekoladę rozpuścić,dobrze utrzeć z masłem i cały czas ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.Do utartej masy dodać namoczony kokos i wszystko razem dokładnie wymieszać.Na płytę kokosową wyłożyć krem kokosowy i przykryć go upieczoną wkładką.Polewę przygotować w/g przepisu na opakowaniu i polać nią ciasto.Na wierzchu ułożyć połówki orzechów włoskich.
Komentarze