Ciasto słodki prezes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Trzy szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy trzy budynie z sześcioma łyżkami cukru. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje, studzimy.
Margarynę ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
2.Na dnie tortownicy układamy herbatniki namoczone w mleku.
3.Ciastka smarujemy cienko 1/3 masy kajmakowej.
Posypujemy połową ryżu preparowanego.
4.Następnie wykładamy połowę masy budyniowej.
5.Ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku, 1/3 masy kajmakowej, ryż i drugą połowę masy budyniowej.
Przykrywamy ostatnią warstwą ciastek i smarujemy pozostałą masą kajmakową.
6.Śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy cukier oraz mascarpone .
Masą wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy startą czekoladą.
7.Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Smacznego.
Komentarze