Ciasto Słodki Prezes

4.48 (143 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bez pieczenia, przekładane herbatnikami oraz masą budyniową.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma 24 cm X 24 cm


    Składniki:
    • 4 szklanki mleka
    • 3 budynie waniliowe bez cukru
    • 6 łyżek cukru
    • 25 dag margaryny
    • 380 g herbatników kakaowych
    • 510 g masy kajmakowej
    • 50 g ryżu preparowanego
    • 330 ml śmietany 30%
    • 250 g mascarpone
    • 3 łyżki cukru pudru
    • Czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto słodki prezes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa 1. Trzy szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy trzy budynie z sześcioma łyżkami cukru. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje, studzimy.
    Margarynę ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
  • ciastka 2. Na dnie tortownicy układamy herbatniki namoczone w mleku.
  • masa 3. Ciastka smarujemy cienko 1/3 masy kajmakowej.
    Posypujemy połową ryżu preparowanego.
  • masa 4. Następnie wykładamy połowę masy budyniowej.
  • masa 5. Ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku, 1/3 masy kajmakowej, ryż i drugą połowę masy budyniowej.
    Przykrywamy ostatnią warstwą ciastek i smarujemy pozostałą masą kajmakową.
  • ciasto 6. Śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy cukier oraz mascarpone .
    Masą wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy startą czekoladą.
  • ciasto 7. Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Masa kajmakowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować