Słodka terrina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Keksówkę (o wymiarach: 30x11 cm, wys. 7 cm) wyłóż folią spożywczą, tak by pozostał zapas na bokach. Na dół posyp równomiernie wiórki kokosowe. Gruszkę obierz i pokrój w cienkie plastry, wyłóż na wiórki.
2.Warstwa kokosowa: 5 blatów żelatyny namocz w zimnej wodzie, by namiękła. Mleczko kokosowe zmiksuj z cukrem pudrem. Żelatynę odciśnij z wody i zalej 2 łyżkami gorącej wody. Dodaj z 2 łyżki mleczka kokosowego, wymieszaj i wlej do misy. Ubij porządnie. Masę kokosową wylej na gruszkę. Wstaw do lodówki na przyjnajmniej godzinę.
3.Warstwa ananasowa: Ananasa odsącz z zalewy, a tę wlej do garnuszka i podgrzej. Dodaj cukier puder. W 1/2 szklanki wody rozpuść budyń i wlej go ostrożnie do gotującego się syropu. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, by namiękła. Potem rozpuść ją w 2 łyżkach gorącej wody, dodaj trochę budyniu i całość przelej do garnka. Wymieszaj porządnie.
4.Ananasa pokrój w małą kostkę. Do jeszcze ciepłego kremu dodaj 2 łyżki masła i dobrze wymieszaj. Dodaj też ananasa, wymieszaj. Dopiero jak krem wystygnie wyłóż go na masę kokosową i wstaw na przynajmniej 1 godzinę do lodówki, by krem zastygł.
5.Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź trochę i wsyp ryż preparowany i dobrze wymieszaj, od razu nakładaj na warstwę ananasową. Dociśnij dobrze warstwę ryżową i przykryj ją odstającą po bokach folią spożywczą. Ciasto wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Krój w plastry bardzo ostrym nożem.
Komentarze