Słodka terrina

4.5 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ciasto na zimno z trzech warstw: kokosowej, ananasowej i czekoladowej. Lekkie i orzeźwiające.

Składniki:

  • Warstwa kokosowa:
    400 ml mleka kokosowego kremowego
    5 blatów żelatyny
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki wiórek kokosowych
    1 gruszka

    Warstwa ananasowa:
    1 duża puszka anansa w syropie, 565 g
    1 budyń śmietankowy (na 500 ml mleka)
    2 łyżki cukru pudru
    4 blaty żelatyny
    2 łyżki miękkiego masła

    Warstwa ryżowa:
    50 g ryżu preparowanego
    100 g mlecznej czekolady
    2 łyżki masła

    Dekoracja:
    1-2 łyżki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Słodka terrina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Keksówkę (o wymiarach: 30x11 cm, wys. 7 cm) wyłóż folią spożywczą, tak by pozostał zapas na bokach. Na dół posyp równomiernie wiórki kokosowe. Gruszkę obierz i pokrój w cienkie plastry, wyłóż na wiórki.
  • 2. Warstwa kokosowa: 5 blatów żelatyny namocz w zimnej wodzie, by namiękła. Mleczko kokosowe zmiksuj z cukrem pudrem. Żelatynę odciśnij z wody i zalej 2 łyżkami gorącej wody. Dodaj z 2 łyżki mleczka kokosowego, wymieszaj i wlej do misy. Ubij porządnie. Masę kokosową wylej na gruszkę. Wstaw do lodówki na przyjnajmniej godzinę.
  • 3. Warstwa ananasowa: Ananasa odsącz z zalewy, a tę wlej do garnuszka i podgrzej. Dodaj cukier puder. W 1/2 szklanki wody rozpuść budyń i wlej go ostrożnie do gotującego się syropu. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, by namiękła. Potem rozpuść ją w 2 łyżkach gorącej wody, dodaj trochę budyniu i całość przelej do garnka. Wymieszaj porządnie.
  • 4. Ananasa pokrój w małą kostkę. Do jeszcze ciepłego kremu dodaj 2 łyżki masła i dobrze wymieszaj. Dodaj też ananasa, wymieszaj. Dopiero jak krem wystygnie wyłóż go na masę kokosową i wstaw na przynajmniej 1 godzinę do lodówki, by krem zastygł.
  • 5. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź trochę i wsyp ryż preparowany i dobrze wymieszaj, od razu nakładaj na warstwę ananasową. Dociśnij dobrze warstwę ryżową i przykryj ją odstającą po bokach folią spożywczą. Ciasto wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Krój w plastry bardzo ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kokos Mleko kokosowe

Notka redakcyjna

PRZEPISEM DNIA Piątek 15.08.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?_jtp=1&page=81

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować