Śliwki z knedelkami

5 (142 ocen)

Na koniec sezonu śliwkowego zrobiłam wariację w tamacie "knedle ze śliwkami"

Składniki:

  • 1/2 kg większych słodkich śliwek
    1 łyżka masła + 2 łyżki cukru do smażenia śliwek
    na knedelki serowe:
    1/2 kg ugotowanych i przestudzonych ziemniaków
    1 jajko
    2 średnio czubate łyżki mąki ziemniaczanej + szczypta soli
    200 g tłustego twarogu
    100 ml. kwaśnej gęstej śmietany
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle Karmel

Śliwki z knedelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1tjjg8k 1. Ziemniaki zmielić razem z twarogiem, do masy dodać mąkę ziemniaczaną, jajko i sól, zagnieść spójne ciasto.
    Formować małe kuleczki wielkości połowy włoskiego orzecha, obtaczać w mące i wrzucić na lekko osolony wrzątek.
    Gotować do wypłynięcia i jeszcze jedną minutę, odcedzić, przelać krótko zimną wodą.

    Umyte śliwki przepołowić, wyjąć pestki i ułożyć na gorącej patelni z rozpuszczonym masłem, do każdej wsypać po pół łyżeczki cukru, lekko przesmażyć.
  • image-0u8a3p3 2. Po chwili śliwki odwrócić i karmelizować jeszcze 2 - 3 minuty aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty sosik.
  • image-01u3xfn 3. Talerz polać śmietaną, wyłożyć na to jeszcze ciepłe śliwki i w środku każdej umieścić ciepły knedelek, polać sosem śliwkowym z patelni.
  • image-0e0vghk 4. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować