Śliwki z knedelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki zmielić razem z twarogiem, do masy dodać mąkę ziemniaczaną, jajko i sól, zagnieść spójne ciasto.
Formować małe kuleczki wielkości połowy włoskiego orzecha, obtaczać w mące i wrzucić na lekko osolony wrzątek.
Gotować do wypłynięcia i jeszcze jedną minutę, odcedzić, przelać krótko zimną wodą.
Umyte śliwki przepołowić, wyjąć pestki i ułożyć na gorącej patelni z rozpuszczonym masłem, do każdej wsypać po pół łyżeczki cukru, lekko przesmażyć.
2.Po chwili śliwki odwrócić i karmelizować jeszcze 2 - 3 minuty aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty sosik.
3.Talerz polać śmietaną, wyłożyć na to jeszcze ciepłe śliwki i w środku każdej umieścić ciepły knedelek, polać sosem śliwkowym z patelni.
Komentarze