Śledzik pod pierzynką - sałatka warstwowa ze śledziem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pewnie każdy z Was zna jakąś wersję tzw. śledzika pod pierzynką... Przyznam, że i ja mam kilka takich sprawdzonych. Ostatnio dla urozmaicenia - wielkim hitem stała się właśnie zaprezentowana sałatka.

  • 15 min

Składniki:

  • (1 duża miska)
    350-400 filetów śledziowych solonych a'la Matjas
    130g żółtego sera
    1 puszka kukurydzy
    2 gotowane/pieczone buraki
    1 por (mały; biała część)
    Sos:
    100 ml śmietany
    5-6 łyżek majonezu
    2-3 ząbki czosnku
    pieprz
    Dodatkowo:
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka warstwowa

Śledzik pod pierzynką - sałatka warstwowa ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-16dviur 1. Przygotować sos.
    Śmietanę wymieszać z majonezem i drobno posiekanym czosnkiem.
    (Majonezu dodać tyle, aby sos nie był rzadki.)
    Całość doprawić za pomocą świeżo zmielonego pieprzu.
  • image-0f7copb 2. Następnie śledzie (*) pokroić w większą kostkę, pora w cienkie pół talarki, a buraki zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
  • image-0owy1ua 3. W sporej salaterce warstwowo układać: śledzie, sos, buraczki (delikatnie posolić), kukurydzę oraz pora.
    Warstwy powtórzyć według powyższego schematu.
    Na samej górze powinien znajdować się por, którego należy polać sosem i obficie posypać żółtym serem - uprzednio startym na drobnych oczkach tarki.
  • image-0wdt1le 4. Gotową sałatkę przykryć folią spożywczą (żeby ser nie wysychał) i włożyć do lodówki, aby składniki "przegryzły się".

Porady

(*) Śledzie można wymoczyć w wodzie, bądź mleku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Por Sałata Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować