Śledzie gajowego - z grzybami leśnymi i duszoną cebulą

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Zazwyczaj te śledzie robione są z suszonymi grzybami, ja zdecydowanie wolę wersję ze świeżymi/mrożonymi. Polecam spróbować, smakują doskonale:).

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500g filetów śledziowych w oleju
    250g świeżych lub mrożonych podgrzybków
    1 duża cebula
    2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
    sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka
    3 ząbki czosnku
    olej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Śledzie gajowego - z grzybami leśnymi i duszoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 1h, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na nieduże kawałki.
  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę podgrzybki i pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy cebula się zeszkli podlewamy wodą, dodajemy czosnek niedźwiedzi, przeciśnięty przez praskę świeży czosnek i dusimy do miękkości cebuli. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Studzimy i łączymy ze śledziami, odstawiamy do lodówki na minimum 24h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować