ŚLEDZIE ALA" PO GRECKU

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Śledzie są przepyszne goszczą u nas na stole podczas każdej imprezy rodzinnej i nie tylko. Zawsze znikają ze stołu jako pierwsze.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 marchewek
    3 pietruszki
    1 mały seler
    5 średnich cebul
    mały por
    1 średni koncentrat pomidorowy
    3 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    1/2 szklanki wody
    ok 100 ml oleju
    1 kg płatów śledziowych w oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie ala" po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrzebne warzywa 1. Przygotować wszystkie potrzebne warzywa i je obrać.
  • krojenie cebuli 2. Cebule kroimy w cienkie piórka. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy osoloną cebulę do garnka i dusimy ją pod przykryciem na pół twardo.
  • Ztarte warzywa 3. Marchewkę, pietruszkę selera ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Duszenie warzyw 4. Warzywa wrzucamy do garnka z cebulą dodajemy pokrojonego w półplasterki pora, dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną ok 30 minut.
  • dodajemy koncentrat pomidorowy 5. Gdy warzywa zmiękną dodajemy średni koncentrat pomidorowy
  • Etap końcowy 6. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy i wyciągamy z warzyw liście laurowe i ziele angielskie.
  • Śledziki 7. Śledzie odsączamy z oleju i zwijamy w ślimaczki.
  • Gotowe 8. Na półmisek wykładamy przestudzone warzywa i układamy śledziki.
    SMACZNEGO

Porady

Śledzie do warzyw możemy pokroić w szerokie paski wymieszać i podać jako sałatkę. Tak przygotowane warzywa możemy również podać ze smażoną rybą na zimno ale również na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować