Śledzie po grecku

4 (5 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kilka lat temu, wypatrzyłam te śledzie w programie kulinarnym. Zapisałam w zeszycie i zrobiłam. Tak mi posmakowały, że co jakiś czas, do nich wracam. Są to śledzie w formie sałatki. Spróbujcie koniecznie :) Bardzo fajna propozycja na święta :)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g. filetów śledziowych
    400 g. marchewki
    400 g. cebuli
    1/2 szklanki oleju
    1/2 słoika koncentratu pomidorowego (100 g.)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4 (5 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Śledzie po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie po grecku 1. Śledzie namoczyć. Ja miałam w oleju, dlatego moczyłam tylko godzinę,
    ale jeśli są z beczki, to kilka godzin.

    Marchewkę ugotować na półtwardo.
    Następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę pokroić na ósemki, jeśli są duże to na więcej kawałków.

    Na patelnię wlać olej. Włączyć gaz.
    Na zimny olej, wrzucić cebulę.
  • Śledzie po grecku 2. Smażyć kilka minut, tak żeby cebula straciła surowość.
    Nie powinna się zarumienić.
    Do cebuli dodać utartą marchewkę i koncentrat pomidorowy.
    Wymieszać i wyłączyć gaz. Przyprawić solą i pieprzem, ale delikatnie,
    bo śledzie są słone. Zostawić do wystudzenia.
  • Śledzie po grecku 3. Śledzie pokroić na dwu, trzy centymetrowe kawałki.
    Dodać do wystudzonych warzyw
    i wymieszać
    Przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki, minimum na 12 godzin, żeby się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować