Śledż z rodzynkami w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

pycha

Składniki:


  • 7 filetów śledziowych a'la matias
    25 dag. rodzynek sułtańskich
    2 średnie cebule
    sok z połowy cytryny
    1 szklanka ketchupu pikantnego lub łagodnego (dobrej jakości)
    1/2 szklanki oleju słonecznikowego (dobrej jakości)
    sól,gałka muszkatołowa do smaku
    MARYNATA:
    ----------------
    1l. wody
    4 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    4 goździki
    4 kulki pieprzu
    1/2 szklanki octu spirytusowego
    1 łyżeczka cukru
    2 średnie cebule obrane i pokrojone w półplasterki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledż z rodzynkami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty zagotowujemy w garnku,studzimy.Do marynaty wrzucamy filety śledziowe,odkładamy garnek w chłodne miejsce na 24h.
    Po czasie filety śledziowe wyjmujemy z marynaty,odsączamy,kroimy ukośnie w trzy centymetrowe dzwonki.
    Cebulę obieramy pokroić w cienkie plastry.Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10minut.Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju,wrzucamy cebulę lekko podsmażamy,dodajemy odsączone rodzynki,delikatnie solimy,studzimy.W misce mieszamy ketchup z olejem,dodajemy ostudzoną cebulę,sok z cytryny,doprawiamy do smaku.Do sosu dodajemy pokrojone filety śledziowe wszystko razem mieszamy (najlepiej odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny aby filety przeszły sosem).Śledzie wykładamy na półmiskach,dekorujemy plastrami cytryny.Podajemy z białym pieczywem.
    Śledziki doskonale nadają się jako przekąska na przyjęcia okolicznościowe.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować