Skrzydełka - piernikowy odlot

0 (0 ocen)

Kacze skrzydełka marynowane w przyprawie do piernika. Finalnie - mięso w sosie korzennym z dodatkiem dyni i daktyli.

Składniki:

  • 8 kaczych skrzydełek (łącznie 1100 g)

    Do zamarynowania mięsa:
    przyprawa do piernika
    sól
    pieprz czarny mielony

    Sos:
    500 g obranej dyni (miąższ)
    1 biała cebula (80 g)
    100 g daktyli
    3 szklanki bulionu warzywnego
    1 szklanka wody
    8 łyżek ketchup'u pikantnego
    200 g śmietany 18%
    4 łyżki oleju
    6 łyżek mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki gałki musztatołowej
    szczypta chilli
    szczypta imbiru
    przyprawa uniwersalna lub sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne Sosy

Skrzydełka - piernikowy odlot - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Skrzydełka - piernikowy odlot 1. Mięso umyć, wysuszyć i natrzeć przyprawami. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
  • Skrzydełka - piernikowy odlot 2. Zamarynowane skrzydełka zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać pokrojoną w kostkę dynię, posiekaną cebulę oraz daktyle, gałkę muszkatołową, chilli i imbir. Całość zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować około 30 min (aż mięso będzie miękkie).
  • Skrzydełka - piernikowy odlot 3. Wodę, ketchup, śmietanę i obie mąki dokładnie wymieszać - wlać do skrzydełek. Całość ponownie doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Chwilę gotować. Danie doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować