Skórki z kurczaka faszerowane i zapiekane

4.48 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min

podobne do gołąbków

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 9 skórek z udek
    1 szkl ryżu
    300 g mięsa mielonego
    1/4 cebuli
    sól
    pieprz
    pół papryki
    szczypta bazylii
    szczypta oregano
    oliwa
    3-5 pomidory suszone z oliwy
    2 łyżki konfitury z jarzębiny
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki śmietany

Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skórki z kurczaka faszerowane i zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Skórki oczyścić i osuszyć. Ryż ugotować w 2 szkl wody , przestudzić.
    Do ryżu dodać mięso, posiekaną paprykę i cebulę, przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Wymieszać masę i nakładając po łyżce, nadziewać skórki zawijając je podobnie jak gołąbki.
    Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, nasmarować oliwą, posypać posiekanymi pomidorami i rozłożyć konfiturę z jarzębiny. Posypać odrobiną oregano i pieprzem. podlać ok pół szklanki wody i wstawić do nagrzanego 190 st piekarnika i piec 45 min.
    Następnie wyjąć naczynie z piekarnika, odlać cały płyn do rondelka, dodać do niego koncentrat pomidorowy i śmietanę, doprawić do smaku, zagotować i ponownie oblać faszerowane skórki w naczyniu. Zapiec przez ok 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować