Siekany tatar z sarniny

4.89 (9 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób

Popularny tatar u mnie w wersji siekanej polędwiczki z sarniny. Tak przygotowany tatar w odróżnieniu do wersji z wołowiny różni się delikatnym smakiem i lekkim aromatem ziół, orzechów i owoców leśnych. Tatar z mięsa sarny lub jelenia to propozycje o wyjątkowych walorach smakowych. Jednak przed przygotowaniem, tatara z dziczyzny należy mieć absolutną pewność, że pochodzi ze sprawdzonego źródła i mięso zostało przebadane weterynaryjnie. Dlatego istotne jest to, żeby kupować dziczyznę tylko w pewnych źródłach.

  • 10 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 300 g oczyszczonej polędwiczki z sarny
    2-3 łyżki oleju rzepakowego
    2-3 łyżki zimnej przefiltrowanej wody
    sól
    pieprz kolorowy
    łyżka musztardy Dijon
    sos Worcestershire (kilka kropli)

    3 żółtka z jaj od szczęśliwej kurki 🐔 lub przepiórki

    dodatki:
    1/2 czerwonej cebuli
    4 marynowane prawdziwki
    6 korniszonów(malutkich)
    łyżeczka kaparów
    3 fileciki anchois

    natka pietruszki i czerwony pieprz do przybrania
Wystaw ocenę:

4.89 (9 ocen)

Zobacz również:

Tatar

Siekany tatar z sarniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Za pomocą bardzo ostrego noża mięso siekamy jak najdrobniej. Posiekane mięso doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, sosem Worcestershire, musztardą, wodą i olejem. Z mięsa formujemy 3 gniazdka, w które wbijamy po żółtku.

    Dodatki drobno siekamy i układamy obok mięsa, tak by każdy mógł wymieszać mięso z tym co lubi.

    Tatara podajemy z ulubionym pieczywem. Ja podałam z jeszcze ciepłymi paluchami z ciasta na pizzę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować