Siekane kotlety kebab/gyros z fileta - pieczone

4.5 (191 ocen)

Zdrowy obiad o smaku uwielbianego przez wszystkich gyrosa:). Małe, kebabowe kotleciki podbiją podniebienia degustujących. Robi się je szybko i nie wymagają wymyślnych składników. Są pieczone w piekarniku, zrobione z drobiowego mięsa a więc dużo zdrowsze od tradycyjnych mielonych.

Składniki:

  • 500g filetów z kurczaka
    1/2 puszki kukurydzy
    1 cebula
    1 duża czerwona papryka
    1 jajko L
    1/2 pęczka natki pietruszki
    3-4 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Siekane kotlety kebab/gyros z fileta - pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pietruszkę siekamy, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.


  • 2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy.
  • 3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować