Serowo-budyniowe ciasto z żurawiną

4.5 (195 ocen)

Kremowy, serowo-budyniowy deser jest idealny dla tych, którzy lubią delektować się lekkimi słodkościami.

Składniki:

  • ciasto: 2,5 szkl. mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    200g margaryny
    1/2 szkl.cukru
    2 jajka+1 żółtko
    masa budyniowa: 1l.mleka
    3 opakowania budyniu malinowego lub truskawkowego

    masa serowa:100g masła
    1/2 szkl.cukru
    600g twarogu do serników
    3 jajka+ białko
    1 op.budyniu śmietankowego

    ponadto: 150g żurawiny suszonej
    200g czekolady deserowej
    150g wiórków kokosowych
    łyżka masła
    tłuszcz i bułka tarta do formy




Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Serowo-budyniowe ciasto z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrób kruche ciasto 1. Przygotować ciasto: margarynę połączyć z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, cukrem, jajkami i żółtkiem. Zagnieść ciasto i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszce (25x40).
  • na budyniu posyp żurawiny 2. Ugotować budynie na 1l. mleka (wg.przepisu na opakowaniu).Gorący budyń przełożyć na surowe ciasto, równomiernie rozsmarować.Posypać żurawinami i ostudzić.
  • na masie budyniowej rozsmaruj twaróg 3. Przygotować masę serową: masę utrzeć z cukrem dodając na przemian ser i żółtka. Wsypać budyń i i całość wymieszać z ubitą pianą z białek. Rozsmarować na zimnym budyniu i żurawinach. Piec ok. 50 minut w temp.170st.Lekko ostudzone ciasto polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Posypać wiórkami uprażonymi na łyżce masła.

Porady

* budyń można zmienić na czekoladowy lub toffi * zamiast żurawin można użyć rodzynek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Twaróg Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować