ciasto serowo-budyniowe z nektarynką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto zupełnie improwizowane, wymyśliłam je w trakcie pieczenia. I doszłam do wniosku, że przypadkowe przepisy są najlepsze. To ciężkie, duże ciasto, które dobrze się kroi. Kruche ciasto, kremowy ser i gęsty budyń połączone z kwaskowatymi nektarynkami. Idealne do herbatki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *forma 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    1 szklanka mąki
    1 łyżka cukru
    1 żółtko
    75 g masła
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 łyżka kakao
    na budyń:
    3 opakowania budyniu waniliowego
    3 szklanki mleka
    5 łyżek cukru
    na ser:
    2 kostki sera białego półtłustego
    3 jajka
    4 łyżki cukru
    1 białko pozostałe z ciasta
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    1/2 szklanki mleka
    150 g masła
    dodatkowo:
    10 nektarynek
    garść płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto serowo-budyniowe z nektarynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść, wylepić ciastem blaszkę i umieścić ją na godzinę w lodówce. Ser zmielić dwukrotnie lub nawet trzykrotnie.
  • 2. Na mleku ugotować budyń z cukrem. Lekko przestudzić. Masło roztopić i przestudzić. Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, mlekiem i proszkiem budyniowym.Dodać masło. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Nektarynki obrać ze skórki i pokroić na cząstki. Na ciasto wykładać kupkami budyń i ser. Na wierzchu ułożyć nektarynki i posypać płatkami migdałów. Piec w 180*C około godziny. Studzić jak sernik najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować