Ciasto serowo-budyniowe z musem śliwkowym

4.49 (195 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto czterowarstwowe: kruchy spód, malinowy budyń, masa serowa i mus ze śliwek. Zadowoli niejedno podniebienie

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruche ciasto: 2 szklanki mąki
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200g masła lub margaryny
    1-2 łyżki gęstej śmietany

    Masa budyniowa: 3 szklanki mleka
    2 budynie malinowe lub truskawkowe
    4 łyżki cukru

    Masa serowa: 1 kg sera na serniki ( u mnie z wiaderka)
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    1 budyń śmietankowy

    Mus śliwkowy: 600g śliwek, np.węgierek
    4-6 łyżek cukru
    op.żelatyny-fix
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Kruche ciasto Desery

Ciasto serowo-budyniowe z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: wszystkie składniki zagnieć i wstaw do lodówki na min.1 godz. Schłodzone ciasto rozłóż na blaszce (24/24cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 st.
  • 2. Masa budyniowa: budynie wymieszaj w połowie szklanki mleki. Resztę mleka zagotuj dodając proszek budyniowy z cukrem. Dokładnie wymieszaj. Na podpieczony kruchy spód wyłóż masę z gorącym budyniem.
  • 3. Masa serowa: żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Łyżkami dodawaj ser i proszek budyniowy. Na koniec połącz z ubitą na sztywno pianą z białek i delikatnie wymieszaj. Masę serową przelej na budyń. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po 20 minutach zmniejsz temp.do 160 st.i piecz jeszcze 40 minut. Studź przy otwartych drzwiczkach.
  • 4. Mus śliwkowy: śliwki umyj, przekrój na pół i pozbaw szypułek i pestek. Przełóż do garnka, dodając szklankę wody. Duś mieszając ok.20-30 minut, aż owoce całkowicie się rozpadną i powstanie gęsty mus. Ewentualne skórki przecedź przez sitko. Do musu dodaj przygotowaną wg.przepisu na opakowaniu żelatynę, wymieszaj.
  • 5. Kiedy warstwa serowa będzie całkowicie zimna, wylej mus śliwkowy, wyrównaj. Wstaw w chłodne miejsce do całkowitego stężenia na min.2-3 godz. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Masa serowa Śliwki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować