Ciasto serowo-budyniowe z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: wszystkie składniki zagnieć i wstaw do lodówki na min.1 godz. Schłodzone ciasto rozłóż na blaszce (24/24cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 st.
2.Masa budyniowa: budynie wymieszaj w połowie szklanki mleki. Resztę mleka zagotuj dodając proszek budyniowy z cukrem. Dokładnie wymieszaj. Na podpieczony kruchy spód wyłóż masę z gorącym budyniem.
3.Masa serowa: żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Łyżkami dodawaj ser i proszek budyniowy. Na koniec połącz z ubitą na sztywno pianą z białek i delikatnie wymieszaj. Masę serową przelej na budyń. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po 20 minutach zmniejsz temp.do 160 st.i piecz jeszcze 40 minut. Studź przy otwartych drzwiczkach.
4.Mus śliwkowy: śliwki umyj, przekrój na pół i pozbaw szypułek i pestek. Przełóż do garnka, dodając szklankę wody. Duś mieszając ok.20-30 minut, aż owoce całkowicie się rozpadną i powstanie gęsty mus. Ewentualne skórki przecedź przez sitko. Do musu dodaj przygotowaną wg.przepisu na opakowaniu żelatynę, wymieszaj.
5.Kiedy warstwa serowa będzie całkowicie zimna, wylej mus śliwkowy, wyrównaj. Wstaw w chłodne miejsce do całkowitego stężenia na min.2-3 godz. Smacznego!
Komentarze