Serowe ciastka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać,wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w kostkę,skropić sokiem z cytryny.Przełożyć do rondelka,zalać odrobiną wody,dodać cukier waniliowy,dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut,pod koniec duszenia dodać 2 łyżki cukru,wymieszać i pozostawić do przestygnięcia.
2.Ser utrzeć z mlekiem,olejem,resztą cukru i szczyptą soli.
3.Mąkę połączyć z proszkiem,przesiać na stolnicę,dodać utarty ser,wyrobić gładkie,jednolite ciasto(gdyby ciasto ciężko się wyrabiało dolać mleko i olej)
4.Ciasto podzielić na mniejsze części.Rozwałkować,wykroić prostokąty o wymiarach około 12 x9 .Na połowę prostokątów nałożyć na środek ciasta jabłka,suche brzegi posmarować białkiem jajka,łączenia dobrze zlepić , zrobić widelcem wzorek,układać na blaszce wyłożonej papierem.Wierzch każdego ciastka ponacinać ostrym nożem ,posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody.
.
5.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temp.200 st.C.
.Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
.
Komentarze