Serowe ciastka z jabłkami

4.99 (167 ocen)

  • 60 min

Jabłka duszone w takim serowym cieście smakują rewelacyjnie .DO takich ciastek proponuję użyć kwaśnych jabłek .

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na około 8-9 sztuk dużych ciastek




    -300 g sera białego chudego

    -3 i 3/4 szklanki mąki

    -10 łyżek cukru

    -około 800 dag jabłek

    -2 jajka

    -10 łyżek mleka

    -10 łyżek oleju

    -sok z cytryny

    -torebka cukru waniliowego

    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    -szczypta soli

    -cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

4.99 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Ser

Serowe ciastka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-204wf9k 1. Jabłka obrać,wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w kostkę,skropić sokiem z cytryny.Przełożyć do rondelka,zalać odrobiną wody,dodać cukier waniliowy,dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut,pod koniec duszenia dodać 2 łyżki cukru,wymieszać i pozostawić do przestygnięcia.
  • 2. Ser utrzeć z mlekiem,olejem,resztą cukru i szczyptą soli.
  • 3. Mąkę połączyć z proszkiem,przesiać na stolnicę,dodać utarty ser,wyrobić gładkie,jednolite ciasto(gdyby ciasto ciężko się wyrabiało dolać mleko i olej)
  • image-1sxhy9t 4. Ciasto podzielić na mniejsze części.Rozwałkować,wykroić prostokąty o wymiarach około 12 x9 .Na połowę prostokątów nałożyć na środek ciasta jabłka,suche brzegi posmarować białkiem jajka,łączenia dobrze zlepić , zrobić widelcem wzorek,układać na blaszce wyłożonej papierem.Wierzch każdego ciastka ponacinać ostrym nożem ,posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody.

    .
  • 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temp.200 st.C.

    .Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
    .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować