Ciastka z jabłkami

4.5 (163 ocen)

  • 50 min

Bardzo tani przepis, a ciastka są wyśmienite, nie za słodkie i kuszą, aby często je podjadać.

  • 50 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    200 g margaryny
    1 szklanka gęstej śmietany
    1czubata łyżka cukru pudru
    szczypta soli
    5-6 mniejszych jabłek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekać margarynę z mąką, dodać sól, cukier, śmietanę i zagnieść na gładkie ciasto. Zakryć i odstawić na chwilę.
  • Na środek dać kawałek jabłka i zlepić ciasto 2. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki, usuwając gniazda nasienne. Ciasto rozwałkować i wykroić szklanką kółka. Na środek każdego kółka z ciasta dać kawałek jabłka i złożyć zlepiając, podobnie jak pierogi. Piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką około 40 minut do lekkiego zarumienienia, w piekarniku nagrzanym do 180 ºC.
    Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować